mandag den 2. december 2013

Lev stærkt, dø ung

Anmeldelse af Peder Bundgaard: Club 27, Lindhardt og Ringhof, 2013 (kun udkommet som e-bog)
Anmeldt af Vicki Kragh Pedersen


"Club 27 er en betegnelse for en kreds af kunstnere, som har det til fælles, at de er døde i en alder af 27. Gruppen tæller digtere, malere, skuespillere m.m., men bruges mest om rockmusikere, som har levet det hårde liv." (4)


De fleste kender til Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain og Amy Winehouse. Disse fire personer er nogle af de mest berømte i kredsen, så selvom ”Club 27” umiddelbart ikke får nogle klokker til at ringe, kender de fleste navnet på et ”klubmedlem”.

Club 27 er en fortælling om rockens fortabte sjæle. Denne fortælling er sprogligt fængslende og svær at lægge fra sig igen. For selvom den i del 1 mest af alt bare er en opsummering af de mest kendte, udenlandske medlemmer af Club 27, er man som læser alligevel underholdt – også trods bevidstheden om, at den individuelle fortælling om et medlem altid ender med et dødsfald. De forskellige dødfald beskrives som medrivende førstehåndsfortællinger, og det er næsten som at være der selv. Hvad der er endnu mere spændende ved Club 27 er myten. Myten om hvad der foregik, da døden indtraf hos medlemmerne. Fælles for de mange medlemmer af Club 27 er nemlig de mange teorier om, hvad der egentlig skete, og hvad dødsårsagen var.

De personlige historier er fortalt i kronologisk rækkefølge. Peder Bundgaard tager læseren med på en rejse fra 1938 til 2011. Fra blues-sangeren Robert Johnson til den engelske sangerinde Amy Winehouse. Denne kronologi fungerer godt i forhold til at skildre fællesnævneren ved de tragiske livshistorier – Sex, drugs and rock’n’roll.

Club 27 er således ikke et nyt fænomen. Det spændende er det mytiske. Hvorfor døde de alle på toppen af deres karriere? Peder Bundgaard mener, at svaret kan ligge i myten om Faust. En succesfuld læge, der levede i 1500-tallets Tyskland. Faust ville have mere succes, så han hidkaldte djævlen og lavede en pagt med ham, der gav ham mere succes. Prisen var hans sjæl. Så måske er grunden til alle disse tidlige dødsfald et dybt ønske om at ville have mere og om at ville yde mere. Større. Bedre. Nu. Eller hvad? Der er mange muligheder, og Peder Bundgaard inddrager flere årsager. For handler det måske i virkeligheden om det magiske syvtal i astrologien? Er årsagen til tidlig død større end både dig og mig?

Club 27 byder på mange nye teorier om tidlig død, og hvorfor det især rammer kunstnere, herunder rockmusikere. Den giver stof til eftertanke. Liv og død bliver sat i perspektiv. Stensikkert slås det fast, at livet er en skrøbelig størrelse. Myten lever videre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar