mandag den 11. november 2013

Frances Ha – charmerende som få

Filmanmeldelse: Frances Ha, instrueret af Noah Baumbach
Anmeldt af: Kristin Vego


En lille charmerende indiefilm har fundet vej til de to hyggeligste biografer i Aarhus: Metropol og Øst for Paradis. Frances Ha er instrueret af Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Margot at the Wedding), som har skrevet manuskriptet i samarbejde med hovedrolleindehaveren Greta Gerwig. Gerwig spiller stilsikkert den sorgløse og let klodsede Frances, der allerhelst vil holde fast i ungdomstilværelsen, som den var engang.

Frances på 27 bor med sin bedste veninde Sophie i New York. Hun drømmer om at blive optaget i det professionelle dansekompagni, hvor hun er i praktik trods sine tvivlsomme evner, og bruger ikke meget tid på hverken mænd eller realistiske karriereplaner. Hun lever en bohemetilværelse og kæmper med at få økonomien til at hænge sammen (”only rich people can afford to be artists in New York”), men er befriende ubekymret og lykkelig, så længe hun deler hverdagen med Sophie. Da veninden imidlertid forlader Frances på grund af en fyr, bliver hun tvunget til at revurdere sin livssituation.

Det intime venskab er skildret med enkle midler gennem en række stilfærdige indblik i pigernes liv (“we're like a lesbian couple that doesn't have sex anymore”). Det er en langsom film, men på intet tidspunkt kedelig, fordi det er i det hverdagslige, humoren opstår. Frances Ha er fortalt i sorthvid, hvilket sammen med den lidt akavede hovedperson og New York-nostalgien giver tydelige associationer til Woody Allens 1979-film Manhattan. Temamæssigt kan filmen desuden sammenlignes med New York-tv-serien Girls, der for sin del er blevet omtalt som en blanding af Sex and the City og Klovn – alt i alt endnu en æstetisk flot og underholdende brik i fortællingen om generationen, der ikke vil være voksen.

Frances Ha er ikke årets største filmoplevelse, og heller ikke en film, der rusker op i de mest stormbrusende følelser, men filmen er lige så elegant og yndefuld, som Frances er kejtet – en perfekt efterårsfilm, der skal nydes med en kop kaffe i en af byens bedste biografer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar