mandag den 16. september 2013

Mordets begrundelse


Anmeldelse: Katja Spandet, Argumenter for mord, 149 sider, forlaget Nulpunkt, 2013
Anmeldt af Stine Liberty SvenningsenArgumenter for mord er Katja Spandets debut og består af 15 noveller, 15 mord, hvert med sit respektive mordvåben som titel. I novellesamlingen undersøges både den dræbende, offeret og selve situationen omkring mordet, og det anskues fra vidt forskellige fortællepositioner, der alt i alt giver en meget varieret novellesamling, som på ingen måde bliver kedelig at læse. Novellerne spænder over diverse genrer fra det magiske til det socialrealistiske, og mordene portrætteres alle på hver sin måde, så man virkelig til slut står med 15 argumenter for mord. Hvor vidt man kan argumentere for det pågældende drab, er så en sag for læseren at bestemme.

Etik og praksis følges ikke altid ad

Hvert mord har sin årsag. Vi præsenteres for mord, der vokser ud af følelser som irritation, vrede og jalousi. Nogle af årsagerne er groteske og uvirkelige, andre bunder i absurd medlidenhed. Mordsituationerne spænder fra gynækologen, der hjemsøges af en pukkelrygget pige, hun har fjernet fra en kvindes livmoder, til en mor, der dræber sin socialt akavede datter i bilens udstødningsgas. Historierne er veldrejede, og ofte er det først til slut, at gerningen afsløres, og plottet twistes og overrasker. Nogle mord forfærdes man over, mens andre næsten føles retfærdige, og der opstår en slags sympati med gerningsmanden. Med dette har Spandet virkelig fat i noget spændende: Etisk set er et mord fuldstændigt forkert, men kan også føles rigtigt, ikke blot for den, der udfører det, men også for det tilfældige vidne, læseren. Spandet roder altså her ikke blot med sine karakterers moral og etik, men absolut også med læserens.

Ikke helt gennemarbejdet udgivelse

Selvom Spandet har mange interessante problemstillinger, som karaktererne prøver at overkomme i deres liv, er skildringen af disse ikke nødvendigvis forfærdeligt smukt udført rent sprogligt. Det virker som om, der godt kunne have været en ekstra redigering før udgivelsen, så f.eks. samme ord ikke bliver gentaget to sætninger i streg, hvilket skaber en til tider monoton læsning. Det samme gælder det generelle finish i bogen, som heller ikke er tilfredsstillende. Alt i alt burde der have været strammet op, for novellesamlingen er ellers utroligt vellykket.

Årsagen til mord findes i alle mennesketyper

Karaktererne i novellerne fremviser et bredt spektrum af gerningsmænd med vidt forskellig baggrund, profession, ståsted i livet, etc. Ofte er der også i novellerne en tydelig kontrast mellem morder og den myrdede. Persongalleriet spænder vidt, og vi møder både patient og ansat, kommunedame og hashafhængig, håndværker og universitetsstuderende. Denne inddragelse af karakterer fra forskellige lag i samfundet, som stadig har dét tilfælles, at de beslutter sig for at myrde, har Spandet virkelig ramt plet med at portrættere. Årsagen til et mord kan findes i alle mennesketyper.

Anbefalelsesværdig læsning om mordets etik

Med Argumenter for mord har Katja Spandet skrevet en udfordrende novellesamling, hvor mordene og deres årsager forbliver i læseren og provokerer til overvejelser om ens egen etiske indstilling til mordene og deres argumenter. Læserens egne moralske og etiske grænser udfordres, og det vidner om en vilje til menneskelig indsigt i mordets mange gåder. Argumenter for Mord kan derfor kun anbefales med alle sine gennemtænkte plots og sit brede karaktergalleri.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar