mandag den 8. juli 2013

Kærlighedens triumf og kræftens afgrund

Anmeldelse: Charles Martin "Hvor floden ender", Forlaget Cicero, 2009
Anmeldt af Stine Liberty Svenningsen


Hvor floden ender er en livsbekræftende roman om kærlighed af den slags, man bliver helt misundelig på. Men samtidig er det en fortælling om den forfærdelige sygdom kræft, som desværre rammer alt for mange med alt for meget livsgejst. Det er den klassiske historie om en rig pige og en fattig dreng, der forelsker sig – mod farens vilje – men med et nutidigt twist. Bogen er anbefalelsesværdig for de, som interesserer sig for den velskrevne, gode historie med stor human indsigt, og som ikke er bange for at røres og stortude over livets uretfærdigheder.

Doss og Abbie burde aldrig have fundet sammen. Hun er fotomodel, datter af en rig senator, og han er en fattig maler, der dog lever af at sejle på floder i Charleston, USA. Af uransagelige grunde krydses deres veje dog, og den egensindige Abbie ser et potentiale i den mindst sandsynlige forklædning: Doss er et kunstnerisk geni, og da Abbie lærer ham at se efter det smukke i det grimme, stryger Doss snart frem som maler – godt hjulpet på vej af Abbies karismatiske karakter.

Men efter ti års ægteskab rammer katastrofen: Abbie har kræft i fremskredent stadie. Hun og Doss forsøger begge at holde hovedet højt, men da hver ny og mere risikabel kræftbehandling mislykkes, svinder håbet for helbredelse, indtil Abbie en dag beslutter sig for at ville dø med værdighed: Doss skal opfylde 10 ønsker for hende. Nogle er harmløse, men Abbie vil også prøve det umulige: At sejle hele vejen ned ad floden St. Mary’s River til Atlanterhavet, en strækning på flere hundrede kilometer i ufremkommeligt farvand og med utallige forhindringer undervejs. Og det bliver en rejse, de begge aldrig vil glemme.

Hvor floden ender er ikke den nye Romeo og Julie, men blander den klassiske kærlighedshistorie med nutidens fjende nr. 1: Kræft. En modstander, som viser sig en stor mundfuld at overkomme, selv for et bånd så stærkt som Doss og Abbies. Hverdagens trivialiteter glemmes, når du læser bogen, fordi Charles Martin med sine flotte miljøbeskrivelser formår at lade dig mærke flodens bølgende gang, der både kan være knusende og givende, og bidrager med fantastisk malende billeder på nethinden. Bogen er absolut læseværdig for enhver med sans for romantik og den store kærlighed, og det er netop her, bogen finder sin force: I følelsernes og kærlighedens gemmested; hjertet. Man kan ikke undgå at ville identificere sig med den stærke Abbie, der kæmper en brav kamp mod kræften, og man føler kraftigt med hende, når Charles Martin fortæller om hendes hårtab og fjernelse af bryster – hendes tab af femininitet. Men allermest finder man sig en smule forelsket i Doss, der er den perfekte mand – den helt, en kvinde ønsker sig: Han er godhjertet og trofast, og han går til ekstremer for at opfylde sin elskedes inderligste ønske. Læs bogen, nyd den og forelsk dig hovedkulds i sommerens varme med Hvor floden ender ved din side!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar