mandag den 3. juni 2013

Byen som forestilling og fortælling

- Om udstillingen "Mulige byer" på Risskov Bibliotek, 25. maj - 10. juni 2013.

Reportage af Ditte Obeling.
Trøjborg giver inspiration til de studerendes kreative tekster.
Oplevelsen af stedet som rum, følelse og forandring er en universel menneskelig oplevelse med stor indflydelse på litteraturen. Med kufferten under armen er både du og Andersen rejst ud for at finde nye steder at leve – eller nye steder at skrive. Nogle er konstant på jagt efter det næste nye sted, imens andre lever store dele af livet på det samme sted, i den samme by. Byen skabes ikke kun af fortællingen om byen – men også om fortællingen om andre mulige byer, og alle de tanker, der ligger forud for skabelsen af, eller rejsen til, byen.


De studerendes steds-fortællinger
Lørdag d. 25. maj tog jeg på biblioteket i Risskov for at opleve ferniseringen af projektet “Mulige byer”. Projektet er skabt af de kandidatstuderende på faget Tekstlab på Nordisk sprog og litteratur, der forestås af instituttets steds-aficionado, Dan Ringgaard.

Projektet tager udgangspunkt i bydelen Trøjborg, som de fleste studerende på AU opbygger et forhold til i løbet af deres studietid. Byen bliver en vigtig del af de fremtidige fortællinger om studietiden. Det er her, man lærer og læser, griner og græder, elsker og hader, og det er her, man knytter nye bånd og finder sin plads. Over alt, hvor man går, bringer byens rum nye og gamle minder frem på nethinden, og alt efter hvilken indgang, man vælger, viser den polygone by sig fra en bestemt side, der nedfælder sig i hukommelsen som et minde om et bestemt sted. Sådan skabes også studiebyen via fortællingen om den.

Fra Trøjborg til Troja – fortællingens forførende muligheder

 

På Trøjborg har tekstforfatterne fundet inspiration i bydelens genstande og rum til at skrive tekster, der også ender helt anderledes eksotiske steder end Trøjborg. På biblioteket kan du derfor med en knappenål forsøge at placere de studerendes tekster på et verdenskort.

I en sen nattetime kom han ravende, vaklende, dinglende, stavrende mod mig: den skønneste af alle kvinder. / En simpel kujon og en fordrukken digter, der med guitaren over skulderen, blækket i bogen og cigaretten bag øret antastede mig: skønheden der startede krige. / Han væltede sin øl. Han manglede en tand. Han lagde de svømmende øjne på mig: gudernes smukkeste barn.

/ Jeg ville gå. Men han bandt mig, han bandt mig fast, han bandt mig fast med sine ord. Han spandt et bånd af fortællinger om verdens mulige byer hårdt om mig, og hold mig fast i lænker af ord...”

- Helene af Ann-Katrine Schmidt Nielsen

Tekstforfatterne fungerer som medium for stedet, og deres personlige oplevelse af stedet bliver også læserens, der nu vælger at sætte en knappenål ved Grækenlands varme middelhavskyst i stedet for Danmarks kølige Trøjborg-kompleks. Kun fantasien sætter grænser for byens mulige steder og rum.

Idéen bag Mulige byer er blandt andet at afdække forholdet mellem byer og deres oprindelse og fortsatte skabelse i tanker og fortællinger. Sådan bliver litteraturens og byens muligheder til én og samme ting, formet og omformet af tanken. Udstillingen henter inspiration og nærvær ikke kun i ord, men også i byens genstande, billeder fra byen og lyd, idet man kan høre teksterne læst op med baggrundslyd fra regn, biler og bølger.

Landet Atlantis


I udstillingen Mulige byer er hver eneste by, man møder, således skabt og produceret af tanken og fortællingen. Udstillingen er en lille turistrejse af eksotiske tekstoplevelser, og byernes personlige udtryk, der gør dem til byer, blander sig med de forskellige studerendes litterære udtryk, der gør hver tekst unik. Oplevelsen af byens rum er således en litterær oplevelse af, hvordan ord, fortællinger, lyde og rum kan skabe byer, uden byerne nødvendigvis eksisterer i det reelle fysiske rum. Det er en inspirerende tankens rejse, hvor man, hvis man overgiver sig til fantasien, kan færdes i små Atlantis'er, mulige byer der ikke er, men måske kunne have været.

Udstillingen Mulige byer er et besøg værd og kan besøges frem til d. 10. juni på Risskov bibliotek. Mere information kan findes på hjemmesiden: http://muligebyer.wordpress.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar