mandag den 1. april 2013

Mød Anita Blake - Animator, vampyrjæger og Kvinde med stort K

Litterær artikel om romanserien "Anita Blake - Vampire Hunter" af Laurell K. Hamilton 
Skrevet af Mie Møller Nielsen.Bøgerne er ingen nyhed. Faktisk udkom den første bog om den spinkle, mørkhårede kvinde allerede i 1993 og lænede sig i den forbindelse ikke op af andre vampyromaner end Anne Rices vampyrkrøniker, hvor vampyrskikkelsen i sin forførende, mystiske og utilgængelige form inkarnerede en fremmedhed og en mystik, som menneskene i bogen (og udenfor bogen) ikke havde andet valg end at blive betaget af.


Serien om Anita Blake foregår i en parallelrealistisk verden, hvor overnaturlige væsner, magi og spøgelser er lige så almindelige som kirkegang, kærlighedsproblemer og dumme chefer. Anita arbejder som animator, hvilket kort sagt vil sige, at hun rejser de døde fra graven, så de efterladte enten kan nå at få ordnet papirsager eller få opklaret dødsårsagen. I de første ti bøger følger vi Anitas personlige udvikling som den primære røde tråd, idet hun i starten er meget kysk og privat omkring sig selv og sin krop, men igennem bøgerne åbner mere og mere op for sig selv. Hun er en kvinde med flere pistoler end sko, og trods sin lave og spinkle skikkelse, er hun mere farlig end en fuldvoksen varulv. Den nye vampyrlitteraturs bud på en mere mørk og erotisk vampyrdræber.

Litteraturtendensen hos læserne i dag peger på to ting: Vampyrer (Twilight, House of Nights, Vampire Diaries) og erotisk litteratur (Fifty Shades of Grey). Charlaine Harris kombinerede disse to temaer i serien om Sookie Stakehouse i Trueblood, men faktisk var Hamilton hurtigere til at se denne kombination. I hendes serie står Anita mellem den franske, gudesmukke vampyr Jean-Claude, den sexede, moralske varulv Richard, den unge, ødelagte varleopard Nathaniel, den karismatiske og veludrustede Nimir-Raj Micah og den dobbelt døde, tjenestebundne Damian. Der er altså nok at se til for én kvinde, der, udover at holde alle disse mænd beskæftiget og sultne efter mere, også hjælper politiet som ekspertrådgiver på mystiske mord, der finder sted i distriktet.

De første seks bind omhandler primært opklaringen af disse mord, hvilket kombinerer vampyrlitteraturen med krimigenren, der ligeledes florerer stærkt på det litterære læsemarked. Med Anita Blake som hovedpersonen bliver vi gradvist introduceret til de forskellige overnaturlige aspekter, som serien tilbyder læseren. Mange af karaktererne er gennemgående, hvilket gør at man langsomt opbygger et forhold eller en holdning til dem, men der kommer for hvert bind også flere og flere nye navne og intriger der gør, at bøgerne ofte bliver en smule kaotiske og diffuse; hvad er vigtigst? Mordets løsning eller det personlige problem? Ofte ender hver bog med en kombineret løsning, hvilket sætter en pæn sløjfe for hver bogs ende. Men som vampyrjæger, animator, nekromancer og elskerinde til mere end tre forskellige slags overnaturlige væsner, så står det aldrig stille, og Anita skal blande sig i absolut alt og tage ansvar for alle. Hendes trang til konstant at bære våben, hendes evige skrupler om hun nu er et godt nok menneske, det evige behov for at beskytte alt og alle og den nagende tvivl om hvem, der er det største monster - hende selv eller monstrene, er igennem 12 bøger blevet en smule trættende, men hey! Det er stadig spændende læsning.

Serien består indtil videre af 21 bøger, og er endnu ikke oversat til dansk, selvom markedet for serien måske endelig er til det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar