mandag den 5. november 2012

NaNoWriMo - Skrivenarkomanernes himmel og helvede

Reportage om NaNoWriMo i Danmark. Skrevet af Ditte Obeling.


November måned har længe været National Novel Writing Month særligt i USA, måneden for NaNoWriMo. Nu er foretagendet endelig også kommet til det officielle Danmark, og November måned bringer i år masser af nye muligheder til skrivende sjæle – også i Danmark.

NaNoWriMo er en udfordring for forfatterspirer og alle andre med skrivekløe og gode idéer, der alt for længe er blevet gemt væk i skufferne i hverdagens travlhed. Man forpligter sig på at skrive en roman på 50.000 ord i løbet af november måned. På NaNoWriMo.org kan man opdatere sin word count, og på bibliotekerne kan man finde andre skriveentusiaster, som man kan dele oplevelsen med.

På Risskov bibliotek afholdtes den 1. november en skrivedag, hvor man kunne møde op for at skrive fra 9 til 17 sammen med andre NaNoWriMo-deltagere. Det er i år første gang, at de danske biblioteker deltager i begivenhederne og sætter en ramme for deltagerne. Jeg mødte op lidt i ni og fandt min vej ud i salen, hvor vi skulle skrive. Folk var glade og spændte, stemningen var god, og lokalet var så tilpas køligt, at man i sine mere frustrerede skriveblokeringsstunder kunne drømme sig til det romantiske ideal om den lidende romantiske forfatter, evigt forpint af kulde og drænet for inspiration. Til at varme sig havde den selvsamme lidende forfatter dog gratis kaffe, te og frugt og en lille flok skrivende kolleger, man i enkelte pausestunder kunne udveksle et par ord og tanker med om skrivning og de forskellige romanprojekter.

Klokken 9.30 ankom forfatter L.G. Jensen for at give os en peptalk inden dagens skrivearbejde begyndte. Han fortalte om, hvordan han selv overkommer skrivningens mange benspænd. Det var sjovt, underholdende og motiverende på én gang, og der var god mulighed for at stille spørgsmål. Det gav også en følelse af sammenhold, af at man som skriveentusiast ikke var alene med sine problemer og bekymringer. Jeg lærte noget: Få virkeligheden overstået inden, du går i gang. Bryg din kop kaffe. Spis din mad. Gå på Facebook. Sæt dig ned og tænd for computeren eller tag blyanten i hånden. Gå så i gang. Jeg lærte, at overspringshandlinger er en almen ting, der kan ske for selv den bedste, og at Facebook er djævelens værk.

NaNoWriMo er muligheden for at fokusere på skrivningen, undskyldningen for at bruge den tid, man ikke har, på noget man virkelig gerne vil. NaNoWriMo er at møde andre der også skriver. Det er lyden fra andres tastaturer der klaprer i ét væk, selv når ens eget står stille, det er fællesskab, fantasi, litteratur og drømme. Men NaNoWriMo er også ensomhed, frustrationer og plots der går i stå, lige som man troede, de skulle til at gå i gang. Det er overdosis af kaffe, overdrevet pres, overspringshandlinger, skriveblokeringer, dårlige plots og kiksede vendinger. NaNoWriMo er hardcore skrivecamp for skrivenarkomaner.

”Hvorfor gør man det så?”, spørger du. ”Hvorfor ikke?” svarer jeg, og tastaturerne klaprer videre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar