mandag den 26. november 2012

Hvad der lurer under overfladen...

Anmeldelse: Kat Falls: "Dark Life – livet under havet". Forlaget Tellerup. Oversat af Trine Tøndering.
Anmeldt af Mie Møller Nielsen.


Verden er ramt af jordskælv, sammenstyrtninger og erosionsskred. Arealet på landjorden bliver mindre og mindre, og folk klumpes sammen i høje bygninger for at kunne leve livet under åben himmel. Den verden vi kender, findes ikke længere. En ny måde at leve på melder sig på banen:

Livet under havet.

Seneste skud på stammen indenfor postapokalyptiske sci-fi romaner bliver her fortalt igennem den 15-årige Ty, der som det første menneske, er født og opvokset under havets overflade, i det såkaldte nybyggeri i det Bentiske Territorium. Det Ty ønsker allermest, er at få sin egen gård og sine egne hektarer jord, når han om et par år fylder 18 og bliver myndig.

Ty’s drøm bliver dog truet, da der under havet findes den lovløse seablite-bande, der indtil historiens begyndelse, kun har plyndret fra Regeringens ubåde og handelsskibe, men pludselig begynder at overfalde kolonierne i nybyggeriet. Sammen med overfladepigen Gemma, begynder Ty at gå i dybden med hvor banden stammer fra og holder til, hvem de er og hvad deres baggrundshistorie er. Jo mere han opdager, jo flere spørgsmål melder sig: Hvem kan han stole på? Hvad er Gemma’s rolle i hele aktionen? Og ikke mindst: Hvor meget skal han ofre af sig selv, før at han kan få sin drøm til at lykkedes?

Hvis man som læser kunnet lide Hunger Games, vil man også synes om Dark Life, da de begge tilhører samme genre. Dog skal man som læser ikke sammenligne de to bøgers tematik, da Falls’ roman er langt mere bundet på handling, drama og plot, hvor Hunger Games var mere etisk filosoferende og samfundskritisk. Dark Life er værd at læse, idet Falls forholder sig meget konkret til den samtidige problemstilling med den stadigt voksende verdenspopulation, samt hele spørgsmålet om global opvarmning og fødevareproduktionsproblemet. Desuden er mange af hendes naturscener meget visuelt beskrevet, hvilket gør læsningen levende og spændende at følge med i:
”Jeg drejede mig på sædet og så noget der lignede fyrværkeri på en stjernefyldt himmel. Kugler af rødt lys dinglede ned fra segltandfiskens kæber, gopler flimrede som lyserøde skyer, og slugåle med deres neonpletter strøg forbi som kometer”

Med Dark Life forsøges et af menneskets til tider utopiske forestillinger om livet under havet, og tager hele havfolk-myten op til nymoderne tænkning. Selvom bogens tematiske indhold støtter sig til science fiction-genren, bliver en del af plottet og handlingsforløbet båret oppe af fantasy-genrens elementer, blandt andet i Ty som helten, Gemma som hjælperen og hele aspektet med den indre og ydre konflikt der skal løses, før der kan findes en happy ending. Handlingens progression kan ligeledes afspejles i de to unge menneskers udvikling fra barn til voksen, hvilket placerer bogen som særlig egnet læsning indenfor moderne ungdomslitteratur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar