mandag den 15. oktober 2012

Fortidens skygger flænset af myter

Anmeldelse: S.J. Bolton: "Rødt lys stop". Oversat af Birgitte Jannerup. Originaltitel "Now you see me". Forlaget Mrs. Robinson. 

Anmeldt af Mie Møller Nielsen

Coverbillede. Kilde: www.mrs-robinson.dk

I Londons gader og undergrund pakker mennesker sig ind i plastik og papkasser. I kanalsystemet ligger unge kvinder halvt for døden, bedøvet af heroin og stoffer. For unge forældreløse piger, bliver livet som prostitueret voldtægtsoffer en livsstil, i tæt symbiose med frygt, svigt og underkuelse.

I Boltons krimi Rødt lys stop, møder vi et barskere, mere råt  og samfundskritisk syn på Londons undergrund og lavere sociale lag. Som tidligere i sine krimier, baserer Bolton meget af sit plot på en kombination af aktuelle tilstande, faktiske geografiske steder og velkendte myter, sagn og kendte historiske personer. I denne omgang drejer det sig om Jack the Ripper.

Vanen tro følger vi en kvindelig hovedperson, Lacey Flint, der arbejder ved politiet i London som konsulent for blandt andet unge kvinder, der er blevet overfaldet og voldtaget. Historien starter meget brat med et mord næsten lige for øjnene af Flint, hvilket straks involverer hende i efterforskningen, både som mistænkt, men også som en del af efterforskningsholdet. Flint besidder nemlig, udover en tåget fortid, en specialiseret viden, som efterforskningen får brug for. Mordene tager nemlig til i type, karakter og antal, og det bliver tydeligt for efterforskningsholdet, at der er tale om en morder, der er inspireret af Jack the Ripper-myterne.

Der er dog bare det: Mordene rammer alle middelaldrende kvinder, der tilsyneladende ingen forbindelse har til hverken hinanden eller Jacks oprindelige ofre.

Med denne krimi fornemmer man, som læser af hendes tidligere bøger, at Bolton er blevet mere kompleks i sin fortælling, og at hun har vovet sig ud i et mere kompliceret persongalleri og mystiske sociale forbindelser, der først i takt med romanens progres åbenbares for en. Hendes hovedperson er kun overfladisk fortalt, og det er ikke særlig tit læseren får indblik i hendes tanker, på trods af at bogen er fortalt i førsteperson. Flint er mere narrativ end refleksiv, og det gør det i første omgang lidt svært for læseren at leve sig ind i.

Den overfladiske tilgang til fortællingen er dog nødvendig for Bolton, for nok som man tror man har regnet Flint ud, afsløres et dybere lag af hendes personlighed. På den måde fastholder Bolton et spændende plot, hvor læseren kun gradvist bliver klogere, og til stadighed ved hvert mord bliver mere og mere nysgerrig.

Fortællingen rummer udover spændingen også en del historisk viden, hvilket jeg, som læser føler, bidrager til historiens troværdighed og indlevelse.

Alt i alt mener jeg, at Rødt lys stop er en af hendes bedre romaner, og at hun i denne roman har søgt lidt tilbage mod mystikken fra Offer, uhyggen fra Blodhøst samt tilføjet ekstra dybde til læserens oplevelse.

I starten var det, som nævnt, svært for mig at leve mig ind førstepersonsfortælleren, men i takt med at historien skred frem, blev jeg mere og mere grebet. Bogen er uden tvivl ikke for sarte sjæle, men er man bare den mindste smule fascineret af seriemordere og Londons mere dunkle sider, så er bogen helt bestemt tiden værd at læse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar