mandag den 17. september 2012

Lysten til at læse

Reportage fra litteraturfestivalen Vild med Ord i Ridehuset d. 8. og 9. september 2012.
Skrevet af Mette Christensen. Vild med Ord er netop slut for i år. Jeg står udenfor Ridehuset og låser min cykel op, opslugt af mine egne tanker, da en smilende, midaldrende kvinde spørger: ”Hvad var højdepunktet for dig?”. Jeg kender hende ikke, men der eksisterer allerede et fællesskab mellem os
, da vi kaster os ud i en samtale om Beate Grimsrud og Erlend Loe henover cyklerne der i Aarhus centrum. Og det fællesskab består i kærligheden til litteraturen – en nærmest hengiven kærlighed til de små sorte ord på papiret, der danner så intense og mangfoldige billeder på vores nethinder.

Der går det op for mig, at det er det Vild med Ord – litteraturfestivalen i Aarhus – i virkeligheden handler om: Lysten til at læse – og lykken ved at læse. For selvom vi ikke kender hinanden, selvom vi møder op og har forskellige aldre og baggrunde, så har alle deltagere alligevel det tilfælles at vi elsker at læse.

Og hvis man ikke lige har lyst til at læse, så skal man nok få det, hvis man altså tager til Vild med Ord. Der er bøger og forfattere overalt omkring os og efter hver oplæsning, har man lyst til at høre mere og til hver eneste bogsignering har man lyst til at få noget signeret. Luften er fyldt med brudstykker af litteratur og litterære spørgsmål, der strømmer fra de to scener ”Ridehusscenen” og ”Pavillonscenen”. 

Her står, sidder og går vi og lytter til litteraturen. Unge piger med pjusket hår og lange kjoler, magelige kulturelitære mænd i dyrt tøj, engagerede litteraturstuderende, bibliotekarlignende midaldrende kvinder, småtykke fædre i polo t-shirts, og tilbagelænede digtertyper med den ene hånd limet fast på hagen. Vi er her alle sammen.

Man kan naturligvis diskutere programmet og om det mindede for meget om det i fjor, man kan påpege at interviewerne på scenerne var af meget svingende kvalitet og at lavmålet af dette kunne opleves ved ”samtalen” mellem de to tryllebindende herrer Erlend Loe og Jens Blendstrup, mens topmålet, efter undertegnedes mening, klart var Dan Ringgaards samtale med Christel Wiinblad og Maja Lucas. Man kan spørge om ikke litteraturfestivalen i Aarhus burde have et mere ambitiøst og internationalt sigte.

Til gengæld kan man også se det som et spændende forum for opdagelse og introduktion til nye litterære tendenser og debutanter i Danmark, et inspirerende sted at være for den litteraturinteresserede, og et
gnistrende fællesskab om litteraturoplevelser og læselyst.

Det afhænger alt sammen af, hvad man vil med Vild med Ord.

En ting er der dog ingen tvivl om: Lysten til at læse lever i bedste velgående her i Aarhus, den nedbryder kløfter mellem generationer, den breder sig blandt børnene til Børnenes Bogdag og giver os lyst og mod til at blive ved med at tale om litteratur og gode læseoplevelser.

Det er dét det hele handler om. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar