mandag den 10. september 2012

Dybtfølt krigsportræt

Anmeldelse: Hans Keilson "Komedie i mol", Forlagt Klim. 
Anmeldt af Anne Skov Thomsen. 

Romanen Komedie i mol blev første gang udgivet i 1947, lige i kølvandet på Anden Verdenskrig. Vel modtaget, men uden at nyde den store udbredelse i sin samtid, er Hans Keilson et af de forfatterskaber, som efter årtusindskiftet er blevet genopdaget og succesrigt oversat til mere end 20 sprog. Heriblandt denne nyudgivne, danske oversættelse fra Klim.
 

Tyske Hans Keilson, der døde 101 år gammel i 2011, var selv jøde og flygtede i 1936 til Holland, mens begge forældre omkom i Auschwitz. Komedie i mol udspiller sig ligeledes i Holland under krigen, hvor et helt almindeligt, ungt ægtepar, Marie og Wim, har indvilliget i at skjule den jødiske ’Nico’.
 
Fortællingen indledes med Nicos død som følge af en længerevarende lungebetændelse, og problemstillingen er nu, hvordan parret skal få liget stuvet af vejen på en værdig måde, uden at udsætte sig selv eller andre modstandsfolk for fare.

En grotesk handling, som tangerer komediens absurditet, men som titlen antyder, forbliver tonaliteten i mol. 

Det er en smertelig fortælling, der skildrer mennesker i krydsfeltet mellem frygt og mod, fremmedhed og nærhed, pligt og opofrelse. Keilsons ærlige, indsigtsfulde portrætter griber langsomt, men sikkert sin læser om hjertet med en knugende medfølelse i løbet af romanens korte omfang. Krigens groteske virkelighed bliver aldrig komediens.

Det er derfor ikke svært at begribe, hvorfor forfatterskabet disse år nyder fornyet anseelse, og herfra skal lyde en varm anbefaling af Keilsons på én gang simple og rigt nuancerede krigsportræt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar