mandag den 11. juni 2012

"Sommerstemmer" blev til naturpoesi

Reportage fra arrangementet "Sommerstemmer" skrevet af Julie Luna Bayer. 

Den danske sommer er lunefuld. Ingen tvivl om det. Og det får vi at føle til årets version af ’Sommerstemmer – musik og litteratur ved Brabrand sø’, den 8. juni. Midt i den langsomt tiltagende regn prøver Adda Djørup sig frem med en oplæsning. Der var sol for bare 10 min siden.

Adda (f. 1972) er til en afveksling ikke en del af forfatterskolens nyere kuld, men debuterede på egen hånd i 2005 med den anmelderroste Monsieurs monologer, som bl.a. en begejstret Stefan Kjerkegaard syntes var både Højholt’sk, og ren poetisk erkendelsesevne.

På hver piazza mødte man et liv man kunne have levet

Digtsamlingen 37 postkort som hun læser op fra har også erkendelsestanker som centrum. Den handler til dels om hendes egen graviditet og fødsel, men også om det Italien som barnet kom til verden i.

Tag med til Rom

Men skyerne tumler sig i stadig mere truende formationer på himlen over søen. Der er intet af efterårsstormens riven og rusken. Regnen står bare brat ned, stærkere og stærkere, et lydligt inferno som giver sit besyv med, ja simpelthen overgår Adda, som forlader den nu også fugtige scene, mens lyn oplyser himlen her og der. Alligevel er der ikke en følelse af at hun har tabt. 

Digtenes indhold stod ganske vist i skarp kontrast til vejret, men der var en ganske særlig spænding i luften, af blandingen mellem oplæst poesi, menneskelige ord, og tordenens opmærksomhedskrævende brag.

Vi står under billige ikea-presenninger, som små øer af folk, der blot kan vinke til hinanden, uden at nå hinanden. På skift rejser vi os og puffer kaskader af vand ned fra plastikkens tag. Og Adda kommer ikke tilbage. Sådan spiller naturen tilfreds sit puds. Men som hun passende skriver et andet sted i 37 Postkort:

Vi har det godt og få ord synes som sædvanlig at sige det meste

Det var egentlig meningen, at jeg skulle være blevet flere timer og hørt sommerstemmer, men godt våd beslutter jeg at cykle hjemad, da himlen viser sig bare en kende lysere. Da havde naturen også udført sin poesi. Fra sol til mørke, til lysningen der altid viser sig først i horisonten. ’Sommerstemmer’ blev i sandhed stemmer i sommerlandskabet. Og crewet bag lader sig ikke slå ud af så lidt, for sådan kan sommerstemmer også sagtens gå hen og blive en naturoplevelse. I øvrigt et ganske fortrinligt program, som i en ny udformning, til næste sommer, forhåbentlig trækker endnu flere ud, i regn eller sol.


’Sommerstemmer’ arrangeres af Litteraturen på Scenen + Kulturgas. Det blev annonceret på litteraturen.nu og er blot et af mange initiativer der især er blevet taget, efter at det nye litteraturcenter åbnede på Godsbanen i Århus C.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar