mandag den 18. juni 2012

En bitterfisses bekendelser

Anmeldelse af "En bitterfisses bekendelser", Forlaget Turbulenz. Anmelder: Vicki Kragh Pedersen. 


Bitterfissen Bethany er et blogfænomen. Hun siger alt det, vi andre kun tør tænke. Og hun gør det med glæde. Hun bruger ufortrødent nogle af de grimmeste ord i det danske sprog og kaster om sig med øgenavne til kendisser, politikere m. fl, alt imens hun bunder den ene flaske Fernet Branca efter den anden. Du kan blandt andet opleve Pia Piknæse (Pia Kjærsgaard), Morten Messingpik (Morten Messerschmidt) og ZangenSinken (Julie Zangenberg) få et par kommentarer med på vejen.

For at gøre indlæggene fra bloggen http://bitterfissen-bethany.dk mere overskuelige, er de blevet inddelt i kategorier i bogen. Det er klart en fordel for læsevenligheden. Bethany sviner vidt og bredt – alt fra medbloggere til journalister står for tur. Bethany kan kun lide få mennesker, lader det til. Pilou Asbæk er favoritten og han nævnes derfor i størstedelen af de få positivtklingende indlæg, Bethany udgiver. Men man må sige, at hun lever op til sit navn som bitterfisse. For det er bitter læsning fra ende til anden. Måske er det fordi det netop er samlet på ét sted, men det er helt ufatteligt at et menneske kan have så meget galde at skulle af med. Det er en gåde, hvor alt denne negative energi kommer fra. Man kunne fristes til at tro, at Bethany er et produkt af janteloven. 

Måske er hun selv blevet kaldt en sinke så tilpas mange gange, at hun har et stort behov for at kaste med mudder på andre. Ingen ved det, men ifølge hende selv er det de færreste, der beder om at blive svinet til. Som om man skal være hamrende dum for at komme i Bethanys søgelys. 

Det hjælper i hvert fald. Men hun er god på den måde, for hun siger det, vi andre ikke tør sige, når vi er sure. Derfor kan det være befriende læsning og det er netop den bramfrie tone, der er tiltrækkende. Kombinationen af den tone og hendes valg af ytringsform – nemlig bloggen – gør, at man selv kan bestemme, hvilke doser, man vil have hende i. Hun kan hverken fylde for meget eller for lidt, for det er dig selv, der bestemmer den rette mængde Bethany.

Bethany er et frisk pust i hverdagen, hvis man kun læser det daglige indlæg på hendes blog, men bogen er som helhed en meget bitter pille at sluge. Det er næppe en god idé at læse den på en god dag. Læs den på en dag, hvor du er sur, rasende eller bitter. For så er bogen lige det, du har brug for.

SKÅL!

Bitterfissen Bethany er en fiktiv person, der er opdigtet af Jeanett Veronica Hindberg. Hendes egen blog kan du besøge på http://jeanettveronica.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar