mandag den 28. maj 2012

Mit navn er Jørgen Leth

Reportage fra udstillingen "Mit navn er Jørgen Leth" på GL STRAND skrevet af Jo Carlsen


En fader siger til sin søn, inden denne drager ud på sin første udenlandsrejse: ”Husk nu at bruge dine øjne, søn”. Hver gang han kommer hjem fra en rejse, fortæller han sin far om det han så. Han samler sine indtryk og viser dem frem. Han beslutter sig for, at han vil blive ved med at bruge sine øjne hele livet igennem. (Jørgen Leth: Han bruger sine øjne, 2005)

Efter at have set udstillingen ’Mit navn er Jørgen Leth’ får man indtrykket af, at netop denne læresætning har været udgangspunktet for mange – hvis ikke alle – Leths værker og projekter: Leth har gået på opdagelse i livet, og de fund, han er stødt på gennem tiden, kan man opleve i form af film, ord og lyd på Gl. Strand indtil 12. august 2012.

Udstillingen på Gl. Strand præsenterer Jørgen Leths samlede arbejde gennem mere end halvtreds år. Det sker i anledningen af, at Jørgen Leth i år fylder 75 samt kan fejre 50-års jubilæum som forfatter.

Udstillingen foregår på museets 3 etager i ti rum. I rummene kan man blandt andet opleve Leths lyrik, film, tv og teater, og hans entusiasme for cykelsport, Haiti, livets rigdomme og kroppens skønheder.

I et af de mest vellykkede rum bliver 7 af Leths film vist. Her kan man for eksempel se ’Det perfekte menneske’, ’De fem benspænd’ og cykelfilmen ’En forårsdag i helvede’. Filmene bliver projekteret op på rummets fire hvide vægge. Via høretelefoner har man mulighed for at fordybe sig i hver enkelt. Det fungerer godt, da man på denne måde har mulighed for at hoppe ind og ud af de forskellige filmverdener.

Et rum tilegnet Jørgen Leths digtning fungerer også rigtig godt. Mens digtet visuelt folder sig ud på et lærred, kan man høre Jørgen Leths oplæsning i høretelefoner.

Et af udstillingens sjoveste rum er et audition-rum, hvor publikum kan lade sig prøvefilme til Leths næste filmprojekt, en nyindspilning af Leths Danmarksfilm ’Livet i Danmark’ fra 1972.
Rummenes indhold er forskelligt, men supplerer hinanden godt, da æstetikken langt hen ad vejen er den samme.

I hvert rum ligger en stak plakater, som passer til rummets tema. I Tour de France-rummet, hvor Leth fortæller om sine personlige højdepunkter ved Tour de France, er plakaterne for eksempel hvide med røde prikker. Det er en sjov detalje, at man kan tage dele af udstillingen med hjem.

Udstillingens billeder, ord, musik og lyd smelter sammen og danner ikke bare et billede af Jørgen Leth som kunstner, men også som menneske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar